İçeriğe geç

Obezite Belirtileri

Obezite belirtilerini inceleyeceğimiz bu makalede obezite ile ilgili her tanımı ele alacağız. Ve obezite hastalarına tavsiyelerimiz olacak.

Obezite Nedir?

Obezite Nedir
Obezite Nedir

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) obeziteyi , sağlığa zararlı olabilecek anormal yağ birikimi olarak tanımlar .

Obezite, farklı faktörlerin neden olduğu kronik bir hastalıktır ve yüksek prevalansı olan, daha yüksek kardiyovasküler hastalık geliştirme riski, yaşam kalitesinde azalma ve mortalite artışı ile ilişkilidir.

Obezite Türleri

Yetişkinlerde, obezitenin uluslararası sınıflandırması, WHO tarafından önerilen ve Vücut Kitle İndeksine (BMI) dayalıdır. Hesaplanan VKİ’si 30 kg/m2’ye eşit veya daha yüksek olan (her iki cinsiyet için de aynı) kişiler obez olarak kabul edilir.

Obezite BMI kullanılarak ölçülebilir. Ağırlığın (kg) metre cinsinden boyun karesine bölünmesiyle hesaplanır. Örneğin, bir erkek veya kadın 120 kg ağırlığında ve 1,65 metre uzunluğundaysa, BMI’ları 44’tür 20 kg / 1,65 x 1,65 = 44  Nüfus düzeyinde, BMI vücut yağı (dağılımı değil) ile sağlık riski arasında iyi bir korelasyon göstermiştir.

Obezite ayrıca yağ dokusunun dağılımına göre de sınıflandırılır:

Abdominal obezite, viseral . Boyun, omuzlar ve karın: vücudun üst yarısında yağlanmanın baskın olduğu, android tipi olarak da adlandırılır. Bu tip obezite, metabolik hastalık riskinde bir artışla ilişkilidir (tip 2 diyabet , ateroskleroz, vb.

Gluteal-femoral veya jinoid obezite. Kalçalarda, kalçalarda, uyluklarda ve vücudun alt kısmında yağlanma baskınlığı ile.

Karın düzeyinde yağ dağılımı ile kardiyovasküler hastalık arasındaki güçlü ilişki, bel çevresi ölçümü gibi karın yağının dolaylı göstergelerinin klinik olarak kabul edilmesine yol açmıştır. Avrupa’da abdominal obeziteyi dikkate almak için referans noktaları her iki cinsiyette de farklıdır: 102 cm’den büyük erkeklerde ve 88 cm’de kadınlarda.

Obezite çok yaygın mı?

DSÖ’nün tahminlerine göre, 2016 yılında, 18 yaş ve üzeri 1.900 milyondan fazla yetişkin aşırı kilolu ve bunların 650 milyondan fazlası obezdi.

Genel olarak, 2016 yılında dünya yetişkin nüfusunun yaklaşık %13’ü (erkeklerin %11’i ve kadınların %15’i) obezdi.

1975 ve 2016 yılları arasında dünya çapında obezite prevalansı neredeyse üç katına çıktı.

İspanya’da 2008-2010 yılları arasında yetişkin İspanyol popülasyonunda yapılan bir araştırmaya göre obezite prevalansı %22.9, erkeklerde (%22.4), kadınlara göre (%21.4) daha yüksek ve prevalansı yaşla birlikte artıyor. Bu çalışma ayrıca %36’sında abdominal obezitenin kadınlarda (%39) erkeklerden (%32) daha yüksek olduğunu gösterdi.

Obezite Belirtileri
Obezite Belirtileri

Obezite Nedenleri

Obezitenin nedenleri çok sayıda ve karmaşıktır. Genel olarak obezitenin nedeninin, alınan kaloriler ile egzersiz ve günlük yaşam aktiviteleri ile kullanılan kaloriler arasındaki enerji dengesizliği ve vücudun fazla kaloriyi yağ olarak depolaması olduğu kabul edilmektedir.

Obezite Risk Faktörleri

Obezite sadece çok yemek yemenin sonucu değildir. Epidemiyolojik çalışmalar, popülasyonda obezite ile ilişkili bir dizi faktör tespit etmiştir.

Yaş. Yaşlandıkça, hormonal değişiklikler ve daha az aktif bir yaşam tarzı, obezitenin ortaya çıkmasına katkıda bulunur.

Kadın cinsiyeti. Esas olarak doğum ve menopoz ile ilişkilidir. Obezite , doğru yumurtlamayı engelleyen endokrin bir durum olan polikistik over sendromu olan kadınlarda da görülür .

Yarış. Afrika kökenli ve Hispanik kökenli insanlarda yüksek oranda obezite insidansı vardır.

Sağlıksız yiyecek . Son 50 yılda, yağ, tuz ve şeker oranı yüksek yiyecekleri yemeye yönelik evrensel bir eğilim var. Kalori içeriği yüksek içeceklerin yanı sıra fast food kötüye kullanımı ile çok fazla kalori tüketilir.

Sedantarizm. Fiziksel egzersizin azaltılması üzerinde etkisi olan iş faaliyetlerinin otomasyonu, modern ulaşım araçları ve daha kentsel yaşam nedeniyle yerleşik yaşam tarzı.

Sosyo-kültürel. Obezite, daha düşük düzeyde çalışma ve sağlıklı yiyecekler satın almak için daha düşük gelir düzeyi ile ilişkilidir.

Alışkanlıklar. Yanlış gıda tüketimi, sigara ve alkol tüketimi.

Genetik faktörler. Bazı genetik araştırmalar, obezitenin, vücut yağ miktarını ve dağılımını etkileyen genlerle kalıtsal olabileceğini belirlemiştir.

Bazı ilaçlar. Bazı ilaçlar diyet veya egzersizle birlikte kullanılmadığında kilo artışına neden olabilir. Bu ilaçlar arasında bazı antidepresanlar, antikonvülsanlar, steroidler, antipsikotikler, diyabet ilaçları ve beta blokerler bulunmaktadır.

Obezite Belirtileri
Obezite Belirtileri

Obezite Belirtileri

En belirgin semptom ağırlıktaki artıştır, bu nedenle sunulabilecek semptomlar, diğerlerinin yanı sıra, ağırlıktaki bu artıştan kaynaklanır:

Uyumakta zorluk. Obezite, gündüz uyku hali ve yetersiz dinlendirici uykunun nedeni olan uyku apnesi ile ilişkilidir .

Sırt ve/veya eklem ağrıları.

Asiri terleme.

Isıya karşı hoşgörüsüzlük.

Deri kıvrımlarında enfeksiyonlar .

Tükenmişlik.

Depresyon.

Nefes darlığı hissi (dispne

Obezite Belirtileri

  • Vücudun bazı bölgelerinde cilt şişer ve koyulaşır (acanthosis nigricans
  • Streç işaretlerinin görünümü.
  • Alt ekstremitelerde şişme ve varisli damarlar .
  • Vücut Kitle İndeksi (BMI) 30 kg/m2’den büyük.
  • Bel çevresi erkeklerde 102 cm, kadınlarda 88 cm’den büyük.

Obezite Teşhisi

Obezite tanısı, hastanın fizik muayene ve tıbbi öyküsüne dayanır. Obezitenin şiddetini belirlemek için BMI’nin 30 kg/m2’den büyük olduğunu doğrulamak için hesaplamak önemlidir. Bu bilgi, tedavi hedeflerini belirlemeye ve herhangi bir sağlık sorunu veya risk faktörü olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur.

Klinik Öykü. Vücut ağırlığı geçmişi, başlangıç ​​yaşı, kilo dalgalanmaları, önceki tedaviler, diyet kalıpları, kilo alımını belirleyen faktörler, kilo değişimi üzerinde etkisi olabilecek ilaçlar ve fiziksel aktivite düzeyi hakkında bilgi edinmek özellikle önemlidir, ayrıca tip 2 diyabet ve arteriyel hipertansiyon gibi belirli hastalıklara yatkınlığı değerlendirmek için aile öyküsü . Tarih ayrıca obezite ile ilişkili diğer metabolik hastalıkları tanımlamamıza ve bilinen sağlık sorunlarının kontrol düzeyini belirlememize yardımcı olur. Son olarak sigara ve alkol kullanım öyküsü de değerlendirilmelidir.

Fiziksel inceleme. Vücut kitle indeksini hesaplamak, bel çevresi ve kan basıncını ölçmek için ağırlık ve boy kaydının yapılması esastır. Fizik muayene ayrıca, örneğin kırmızımsı çatlakların (Cushing) veya alt ekstremitelerin şişmesi (ödem) ( kalp yetmezliği ) gibi diğer hastalıkları da ekarte etmeye yardımcı olur .

Kan analizi ve görüntüleme testleri. Hastanın o sırada sahip olabileceği semptomlara ve diğer hastalıkların gelişmesi için risk faktörlerine bağlıdırlar. Kan testleri, diğerlerinin yanı sıra, açlık glikoz seviyelerinin ve kolesterolün yanı sıra karaciğer, böbrek ve tiroid fonksiyonunun ölçülmesinden oluşur. Hepatik steatozu (yağlı karaciğer hastalığı) ekarte etmek için bir elektrokardiyogram ve bir karaciğer ultrasonu yapılması da tavsiye edilir .

Obezite Tedavisi

Sağlıklı kiloya ulaşmak ve bu kiloyu korumak için obezite tedavisi entegre ve multidisipliner olmalıdır. 6 aylık bir periyotta en az %5-10 oranında kilo kaybı, obezite ile ilişkili diğer hastalıkların (komorbiditelerin) görünümünü iyileştirir ve kontrol altına alır.

Obezitenin ilk tedavisi, yeme alışkanlıklarındaki değişiklikleri ve fiziksel egzersizde bir artışı içerir. Bu stratejilerle birlikte ve obezitenin derecesine göre kilo vermeyi hızlandırmak amacıyla ilaçlar verilebilir veya obezite cerrahisi tercih edilebilir.

Diyet. Kilo vermek için tek bir diyet modeli yoktur. Diyetisyen-beslenme uzmanı ile birlikte, obezite düzeyine, diğer hastalıkların varlığına, yaşa, fiziksel aktivite düzeyine ve her kişinin tercihlerine bağlı olarak kişiselleştirilen kalorileri kontrol etmek için dengeli ve çeşitli bir diyet planı tasarlanmıştır. .

  • Kalori arzını azaltın. Kilo vermenin anahtarı, tüketilen kalori miktarını azaltmaktır. Diyetisyenle yapılan bir görüşme ile alınan kalori miktarı ve türü tahmin edilerek yeme-içme alışkanlıkları gözden geçirilebilmekte ve bunları azaltmak için özel stratejiler oluşturulabilmektedir.
  • Daha sağlıklı yiyecekler seçin. Daha sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak için yeşillik, sebze, meyve, tam tahıllı tahıllar, bakliyat gibi bitkisel ürünlerin tüketimini artırmak gerekir. Az miktarda yağ tüketiyorsanız, zeytinyağı, kuru meyve ve mavi balık gibi kalp için sağlıklı kaynaklardan olduklarından emin olun. Beyaz balık, beyaz et gibi yağsız etlere ve düşük yağ içeriğine sahip süt ürünlerine öncelik verilerek hayvansal ürünlerin tüketimi çok azaltılmalıdır. Kırmızı et ve türevlerinin tüketiminin yanı sıra tuz ve şeker ilavesinin sınırlandırılması tavsiye edilir.
  • Yüksek kalorili gıdaların tüketimini sınırlayın. Yağlı soğuk etler, hamur işleri, kekler ve önceden pişirilmiş yiyecekler, şekerli soğuk içecekler ve alkollü içecekler gibi doymuş yağ oranı yüksek yiyecekler, daha fazla kalori tüketmenin, böylece onları sınırlamanın veya kaloriden tamamen çıkarmanın kesin bir yoludur. Kalori tüketimini azaltmaya başlamak için diyet önerilir.
  • Yemekleri planlayın. Günde üç ana öğün ve iki ara öğün tüketin.

Egzersiz yapmak. Her bireyin olanaklarına göre uyarlanmış ve düzenli olarak uygulanan fiziksel aktivite, kilo kontrolüne, ilişkili risk faktörlerinin iyileştirilmesine yardımcı olur ve iyi olma hissini olumlu yönde etkiler. Fiziksel aktivite seviyelerini artırmak için tavsiye edilir:

  • Fiziksel egzersizi planlamak. Direnç ve fiziksel durumu iyileştirmek için haftada en az 150 dakika fiziksel aktiviteye başlanması ve süresinin, yoğunluğunun ve çeşitliliğinin kademeli olarak artırılması önerilir. Önerilen aktivitelerden bazıları hızlı yürümek, bisiklete binmek, yüzmek, havuz jimnastiği yapmak veya dans etmektir.
  • Sedentarizmi azaltın. Aktif olmak büyük faydalar sağlar. Asansöre binmek yerine merdivenleri çıkmak, evden uzağa park etmek, evde ve bahçede işlerle meşgul olmak, boş zamanlarında aktif olmak tavsiye edilir…

Obezitenin farmakolojik tedavisi

Bilimsel toplulukların tavsiyelerine göre, obezite ile ilişkili en az bir hastalığı (dislipidemi, yüksek tansiyon veya yağlı karaciğer

Bu tedavinin amacı, yaşam tarzı değişikliklerine uyum sağlanmasına yardımcı olmak ve kilo kaybını sağlamak ve sürdürmektir.

Tedavi tıbbi bir endikasyon ve gözetim gerektirir. İspanya’da obezite tedavisi için onaylanan ilaçlar şunlardır:

  • Orlistat: 1999’da pazarlanmıştır. Ana etki mekanizması, bağırsak seviyesinde tüketilen yağın emiliminin %30’unun azaltılmasıdır. Başlıca olumsuz etkileri, dışkı aciliyeti, gaz ve kokulu dışkı gibi gastrointestinaldir.
  • Liraglutide: 2016 yılında piyasaya sürülmüştür . Ana etki mekanizması, insan Glukagon benzeri Peptid-1’in (GLP-1) bir antagonisti olması ve vücut tarafından salgılanana kıyasla daha uzun bir yarı ömre sahip olması, anoreksijenik etkilere sahip olmasına yardımcı olur. iştahı düzenler. Başlıca yan etkileri mide bulantısı, ishal, kabızlık , kusma, iştah azalması ve kan şekerinde azalmadır.
  • Bupropion/naltrekson: 2017’de pazarlanmıştır. Kalori alımını kontrol eden ve yemek yemeyle ilişkili zevk hissini azaltan ve dengeleyen beynin alanları üzerinde hareket edin. Birlikte verildiklerinde iştahı ve alınan gıda miktarını azaltırlar, aynı zamanda enerji çıkışını arttırırlar. Bu tedaviyi takip eden hastalar, ilacın yanıtının ve tolere edilebilirliğinin düzenli olarak izlenmesine tabi tutulmalıdır. Kan basıncında artış gibi bazı yan etkiler varsa veya 4 aylık tedaviden sonra başlangıçtaki vücut ağırlığının en az %5’ini kaybetmemişlerse durdurulmalıdır.
Obezite Belirtileri
Obezite Belirtileri

Obezitenin cerrahi tedavisi

Bariatrik cerrahi (BC), şiddetli obezite tedavisi için bir grup cerrahi prosedürdür. Bariatrik cerrahi, şu anda önemli ve sürekli bir kilo kaybı elde etmek için tek etkili tedavidir. Bariatrik cerrahi teknikleri, gastrointestinal sistem düzeyindeki değişikliklere ve beslenmeye etkisine göre kısıtlayıcı teknikler, karma ve emilimsiz teknikler olmak üzere ikiye ayrılır.

Bariatrik teknikler gelişmeye devam etse de, İspanya’da şu anda en yaygın teknikler şunlardır:

Tübüler (veya sleeve) gastrektomi (kısıtlayıcı  Midenin yaklaşık %80’inin çıkarılması ve kalan %20’nin boru şeklinde (muza benzer) bir şekil almasından oluşur. Bu tekniğin varsayılan kilo verme mekanizmaları arasında şunlar yer alır: mide hacmini (kapasitesini) azaltmada tüketilebilecek gıda alımında (ve dolayısıyla kalorilerde) önemli azalma ve ameliyatın gastrointestinal sistem üzerindeki etkisi. Açlık ve tokluk gibi bir dizi faktör üzerinde etkisi olan hormonlar.

Gastrik baypas (karışık  Bariatrik cerrahinin “altın standardı” olarak kabul edilir. Bu tekniğin konfigürasyonu, ağızdan alım sınırlaması olan kısıtlayıcı bir bileşen ve kalori absorpsiyon sınırlaması ile malabsorptif bir bileşen içerdiğinden oldukça etkilidir. Önerilen bir başka kilo verme mekanizması, ince bağırsağın proksimal kısmındaki yiyeceklerin geçişinin değiştirilmesiyle, tokluk ve açlığı artıran gastrointestinal hormonlarda değişikliklerin üretilmesidir.

Duodenal anahtar veya biliopankreatik baypas (karışık, ancak malabsorptif bileşenin baskın olduğu  Bir yandan tüp mide ameliyatı ve diğer yandan gastrointestinal sekresyonların ince bağırsağın sonunda 00 cm) şant edildiği ve gıdaların emilimini önemli ölçüde değiştiren bir biliopankreatik baypas yapılmasından oluşur. . Daha malabsorbtif bir teknik olduğu için önceki iki tekniğe kıyasla daha fazla kilo kaybı sağlar, ancak aynı zamanda ishal, beslenme eksiklikleri ve protein-kalori yetersiz beslenmesi gibi daha yüksek komplikasyon riskine de sahip olabilir.

Obezite cerrahi tedavisinin komplikasyonları

Bariatrik cerrahi, majör gastrointestinal cerrahi olması nedeniyle komplikasyon ve sekonder etki olasılığını beraberinde getirmektedir. Ameliyata veya cerrahi komorbiditeye bağlı komplikasyonlar %10 civarındadır.

Erken ve ciddi komplikasyonlar arasında zımba hattının yırtılması, sütür ayrılması, ülserler, kanama, mide stoma darlığı ve pulmoner tromboembolizm yer alır.

Uzun vadeli komplikasyonlar arasında beslenme eksiklikleri yer alır; en yaygın olanları arasında demir eksikliği (anemi), B12 vitamini (zararlı anemi), kalsiyum, D vitamini ( osteoporoz ) ve oral takviyeler gerektiren proteinler veya oral takviyeler gerekiyorsa intravenöz olanlar bulunur. rota başarısız. Diğer daha az sıklıkta görülen komplikasyonlar ishal, protein kalorili malnütrisyon, düşük kan şekeri, safra taşları ve gastroözofageal reflü hastalığıdır.

Vücut yüzeyini kaplayan yağ miktarının azalmasından kaynaklanan soğukluk hissi gibi genel semptomlar da çok yaygındır. Zayıflık veya yorgunluk, kas kütlesi kaybı ve beslenme yetersizlikleri ile protein ve vitamin eksikliği ile ilişkili saç dökülmesi ile ilişkilidir.

Son olarak kilo verdikten sonra ortaya çıkan cilt fazlalığı ve cilt sarkıklığının zaman zaman plastik cerrahi ile düzeltilmesi gerekir.

Psikolojik bilişsel-davranışçı tedavi

Psikolojik faktörler, aşırı kilo ve obezitenin gelişmesine ve/veya sürdürülmesine katkıda bulunur. Ayrıca kilo verme tedavisine başlamayı ve sürdürmeyi zorlaştırırlar.

Bir yandan, bazı insanlar kaygı ve üzüntü gibi olumsuz duygusal durumlardayken daha fazla ve daha az sağlıklı yerler . Yeme, başlangıçta olumsuz duyguları hafifletebilse de, sonunda bir sorun haline gelen belirli durumlarla yüzleşmek için bir mekanizma olarak hareket edebilir. Öte yandan, obezitesi olan bireylerin psikolojik değişiklik yaşama riski daha yüksektir. En yaygın olanları depresif, anksiyete ve yeme bozukluklarının yanı sıra madde kullanımıyla ilgili olanlardır. Ayrıca, benlik saygısı ve benlik imajı konusunda ve başkalarıyla ilişkilerinde zorluklar çekme eğilimindedirler.

Bilişsel-davranışçı psikoterapi en etkili olanıdır. Obezite tedavisinin temel amacı, hastanın psikososyal işleyişinde iyileşme, kilo vermede azalma ve sürdürmeyi sağlayan davranışların değiştirilmesine, kazanılmasına ve sürdürülmesine yardımcı olmaktır. Yetersiz yemeye yatkınlık yaratan ve hastaya yemekle daha sağlıklı bir ilişki kurmasına yardımcı olan davranışsal, duygusal ve bilişsel stratejiler sağlayan bu dışsal veya içsel (zihinsel veya duygusal) durumları belirlemek.

Bu terapide kullanılan teknikler , diğerlerinin yanı sıra kaygının yönetimi, problemlerin çözülmesi, uyaranların kontrolü, kendi kendini kontrol etme ve bilişsel yeniden yapılandırma için tasarlanmıştır.

Obezite Komplikasyonları

Obezite sadece yüksek prevalansı nedeniyle değil, aynı zamanda multisistemik bir hastalık olması nedeniyle de önemlidir.

At endokrin düzeyde, obezite ile ilişkili en yaygın hastalıklar karbonhidratlara hoşgörüsüzlük ve 2 tip diyabet . Ayrıca polikistik over sendromunun bir parçasını oluşturur, kısırlıkla ve hamilelik ve doğum sırasındaki komplikasyonlarla ilişkilidir .

En dolaşım sistemi seviyesinde, obezite, arteriyel hipertansiyon, dislipidemi, iskemik kalp hastalığı ile ilişkili olan kalp yetmezliği , venöz yetmezlik.

En gastrointestinal seviyede, gastroözofageal reflü hastalığı ve safra taşı (safra taşları) ile ilişkilidir.

At nörolojik düzeyde serebrovasküler kazalar, ile, demans ve endocranial hipertansiyon.

En dermatolojik seviyesi, bu acanthosis rigricans (deri, kalın veya koyu renk), pişik (cilt, sürtünme veya sürtünme hastalığı kıvrımlar), selülit ve hirsutizm ile ilişkilidir.

En solunum seviyesi ile, uyku apnesi sendromu, anestezi esnasında solunum problemleri olan.

Bir de ürolojik ve nefrolojik seviyesi, bu ilişkili idrar tutamama , kronik böbrek yetmezliği, hipogonadizm, ve erektil disfonksiyon .

En osteoartiküler seviyesi, ilişkili olduğu sırt ağrısı , eklem ağrısı, gut.

Çeşitli kanser türleri ile : meme kanseri , endometriyal kanser , yumurtalık kanseri , böbrek kanseri , pankreas kanseri , yemek borusu kanseri ve kolorektal kanser .

At psikiyatrik düzeyde, onunla ilişkili depresif bozukluk , anksiyete bozukluğu ve yeme davranışı bozuklukları.

Yaşam kalitesini etkiler, benlik saygısı ve sosyal damgalama sorunlarına neden olabilir.

Obezite ile Yaşamak

Alışveriş. “Çapalardan” kaçınmak için bunu yemekten hemen sonra yapmanız önerilir. Haftalık menüyü planlayın ve taze, mevsimlik yiyecekler satın alın ve işlenmiş ve önceden pişirilmiş yiyeceklerden kaçının.

Yiyecekleri saklamak. “Daha az sağlıklı gıdalar”, erişilmesi zor yerlerde veya opak kaplarda gözden uzak bir yerde saklanır ve sağlıklı gıdalara sahiptir: sebzeler, yeşillikler, meyveler, az yağlı süt ürünleri, vb.

Yemek hazırlamak. En doğal ve basit mutfak biçimlerini ve tercihen buğulama, ızgara veya fırında pişirmeyi seçin. Lezzetlerini artırmak için yiyecekleri aromatik otlar ve baharatlarla baharatlayın ve ana yemeği aile menüleriyle uyumlu hale getirmeye çalışın.

Yemek yiyor. Düzenli yemek saatleri belirleyin ve evde yemek yemeye ayrılmış tek bir yeriniz olsun. Yavaş yemek ve bilinçli çiğnemek önerilir; aynı zamanda televizyon veya cep telefonu gibi dikkat dağıtıcı şeylerden kaçınmalısınız. Tabağa sadece yenecek miktarda koyun ve servis tabağını masanın üzerinde bırakmayın. Porsiyon boyutunu sınırlamak için küçük tabaklar kullanılması tavsiye edilir.

Dışarıda yemek. Aşırı aç gelmemek için dışarı çıkmadan önce bir parça meyve veya sebze yiyin. Yemeği beklerken su veya domates suyu için, ekmek veya aperatifleri yemekten kaçının. Basit yemekleri seçin ve soslardan ve yağlı yemeklerden kaçının. eşlikleri seçin. Her zaman tabakta bir şeyler bırakarak yemeyi öğrenin. Tatlı olarak her zaman mevsim meyvelerini isteyin ve alkol tüketimini kesinlikle sınırlayın.

Uyuyor. Hem yatmak hem de kalkmak için rutin bir program sürdürün. Kahve, çay, alkolsüz içecekler veya çikolata gibi uyarıcılardan kaçının. Hafif akşam yemekleri seçin ve uyku kalitesini artırmak için düzenli fiziksel aktivite yapın.

Aile ve sosyal destek. Ailenizi ve arkadaşlarınızı yeme alışkanlıklarının iyileştirilmesine dahil edin. Aile ve sosyal çevrede boş zaman aktivitelerini teşvik edin: müze ziyaretleri, bisiklet yolları, dağ gezileri… Kilo vermek için destek grupları aramak, sağlıklı alışkanlıkları ve yaşam tarzlarını sürdürmek için ekstra bir motivasyon olabilir.

Toksik alışkanlıklar. Kafein ve nikotin obezite ile ilişkilendirilmiştir. Her ikisi de alınan miktara bağlı olarak uyarıcı bir etki yaratır. Fazla tüketilmesi kaygıyı artırdığı ve 8-12 saat sürebilen uyku sorunlarına (uykuya dalmada güçlük, sığ uyku vb.) neden olduğu için daha zararlıdır . Bu nedenle, tüketimleri azaltılmalı veya tamamen önlenmelidir.

Kilonuzu kontrol etmek istiyorsanız, alkol tüketimi sınırlandırılmalı veya ortadan kaldırılmalıdır, çünkü bu gereksiz kalori alımınızı arttırır ve daha besleyici yoğun gıdaların tüketimini değiştirir. Dahası, ruh hali üzerindeki etkisi ve inhibisyonu azaltma yeteneği, uygunsuz gıdaların tüketilmesine neden olabilir. Şiddetli obezite vakalarında yaygın olan uyku apnesi /hipopne sendromu gibi solunum rahatsızlıklarında alkol tüketimini kontrol etmek özellikle önemlidir .

Esrar, kokain vb. gibi diğer toksik maddelerin tüketimine bağlı ruh hali ve davranış değişiklikleri sağlıklı beslenme modellerini olumsuz etkileyebilir .

Obezite Araştırması

Obezitenin temel nedeni yüksek kalorili gıdaların tüketilmesi ve hareketsiz bir yaşam tarzı olmasına rağmen, mikrobiyotadaki değişiklik veya genetik faktörler gibi diğer faktörlerin keşfi , yeni tedavi yollarının olasılığını açmıştır.

Farmakolojik tedavi ile ilgili olarak, bilimsel araştırma amacını üç mekanizmaya yöneltmektedir: kalori alımının/emiliminin azaltılması; enerji çıkışını arttırın ve vücuttaki yağ birikimini modüle edin. Araştırılan ilaçlar arasında, yağın sentezi, oksidasyonu ve transformasyonu ile ilişkili bir enzimi bloke eden Beloranib ve açlık hissini bloke eden ghrelin ve amilin gibi gastrointestinal hormon analogları bulunmaktadır.

Endoskopik tedaviler , iyi tolere edilen ve kısa vadede kilo vermede etkili olan minimal invaziv tedavilerdir. Şu anda, cerrahi riski yüksek hastalarda başlangıç ​​kilo verme tedavisi olarak obezite cerrahisini hastanın istemediği veya seçemediği durumlarda kullanılmaktadır. 2016 yılından bu yana, obezite tedavisi için Orbera intragastrik balon ve çift balon gibi kısıtlayıcı bir etki mekanizmasına sahip birçok endoskopik cihaz, yer kaplayan ve mide kapasitesini azaltan cihazlar olarak onaylanmıştır. Aspire Assist, her yemekten sonra mide içeriğinin üçte birinin AspireAssist olarak bilinen tek portlu bir gastrostomi tüpü aracılığıyla aspire edilmesinden oluşur.

Obezitede gen tedavisi için birçok aday gen vardır . Leptin (yağ dokusundan salınan ve hipotalamusa enerji rezervlerini bildiren bir hormon) eksikliği olan hayvanlarda gözlem verileri kullanılarak, fizyolojik dozlarda rekombinant leptin ile tedavi edilen denekler başarılı bir kilo kaybı göstermiştir.

Geri , intestinal mikrobiyotanın ön biotics, probiyotikler, ve dışkı nakli kullanımı yoluyla, obezitenin tedavisinde kilo kaybı için araştırılmaktadır.

Bizi Takip Edin