İçindekiler
Tuzlu, zengin ve keskin kapari, Akdeniz mutfağının temel dayanağıdır ve çeşitli yemeklere lezzet patlaması getirmek için kullanılır. Kapari Nedir ve Sağlıklı mı? İşte cevabı
Kapari, İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerde yaygın olarak yetiştirilen bir çalı türü olan Capparis spinosa’nın olgunlaşmamış çiçek tomurcuklarıdır
Genellikle tuzlanır ve salamura edilirler ve küçük boyutları ve yoğun lezzetleri sayesinde garnitür veya baharat olarak kullanılırlar.
Dahası, kapari beslenme açısından oldukça güçlüdür ve çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilebilir.
Bu makale, kaparilerin bazı yararlarını ve olumsuz yanlarını araştırıyor ve bunların nasıl kullanılacağına daha yakından bakacak.
Kapari Nedir? Beslenme Profili
Kapari çok küçük miktarlarda tüketildiğinden, her porsiyon düşük kalori ve birkaç gram karbonhidrat, yağ ve protein sağlar.
Bununla birlikte, az miktarda bakır ve K vitamini ile birlikte yüksek miktarda sodyum içerirler .
Bir yemek kaşığı (9 gram) konserve kapari aşağıdaki değerleri içerir;
- Kalori: 2
- Protein: 0.2 gram
- Karbonhidrat: 0.4 gram
- Lif: 0.3 gram
- Sodyum: Günlük Değerin (DV) %9’u
- Bakır: DV’nin %4’ü
- K Vitamini: DV’nin %2’si
- Riboflavin: DV’nin %1’i
- Demir: DV’nin %1’i
- Magnezyum: DV’nin %1’i
Sodyum, sıvı dengesi ve kan basıncı seviyelerinin düzenlenmesinde merkezi bir rol oynar.
Kapari ayrıca demir metabolizması, enerji üretimi ve beyin fonksiyonunda yer alan önemli bir mineral olan bakır içerir.
Ayrıca, vücudunuzun kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için ihtiyaç duyduğu bir mikro besin olan bir miktar K vitamini sağlarlar.
ÖZET
Kapari, kalori, karbonhidrat, protein ve yağ bakımından düşüktür ve az miktarda bakır ve K vitamini – iki temel besin maddesi içerir.
Kapari yemenin potansiyel sağlık yararları
Kapari, çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilebilir. İşte bazı faydaları;
İyi bir antioksidan kaynağı
Kapari, hücre hasarını önlemek için zararlı serbest radikalleri nötralize edebilen bileşikler olan antioksidanlar açısından zengindir. ,
Bazı araştırmalar ayrıca antioksidanların iltihabı azaltabileceğini ve kalp hastalığı, kanser ve tip 2 diyabet gibi kronik durumlara karşı koruma sağlayabileceğini gösteriyor
Test tüpü çalışmalarına göre, kapari özellikle kersetin ve rutin gibi iyi bir antioksidan kaynağıdır
Bu bileşiklerin her ikisi de iltihabı hafifletme, yara iyileşmesini hızlandırma ve sağlıklı kan şekeri seviyelerini artırma yetenekleri açısından iyi çalışılmıştır
Kilo kaybını destekleyebilir
Kapari, lezzetle yüklüdür ancak kalorisi düşüktür, bu da onları sağlıklı bir kilo verme diyetine mükemmel bir katkı haline getirir. Ve bazı insanlar için kilo vermek genel sağlıklarına fayda sağlayabilir.
Kapari yerine, yemekleri tatlandırmak için kullanılan daha yüksek kalorili malzemelerle günlük kalori alımınızı azaltabilirsiniz , bu da kilo kaybına neden olabilir
Diyabetle mücadele özelliklerine sahip olabilir
Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bazı çalışmalar kaparilerin güçlü diyabetle mücadele özelliklerine sahip olabileceğini düşündürmektedir.
Bir incelemeye göre, kaparide bulunan belirli bileşenler , dokular tarafından şeker alımını artırarak, karbonhidrat emilimini azaltarak ve pankreasta insülin üreten hücreleri koruyarak daha iyi kan şekeri yönetiminin desteklenmesine yardımcı olabilir.
Diyabetli 30 kişiyi içeren küçük bir çalışma, günde 3 kez tonik içeren kapari özü tüketmenin kan şekeri ve trigliserit seviyelerindeki artışları önlemeye yardımcı olduğunu gösterdi.
Benzer şekilde, diyabetli 54 kişide yapılan daha eski bir çalışma, 2 ay boyunca günde 3 kez 400 mg kapari meyvesi özü tüketmenin, bir kontrol grubuna kıyasla açlık kan şekeri seviyelerinde ve uzun süreli kan şekeri yönetiminde önemli gelişmelere yol açtığını buldu
Yine de, sağlıklı bir diyetin parçası olarak normal miktarlarda tüketildiğinde kaparilerin kan şekeri düzeylerini nasıl etkileyebileceğini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
ÖZET
Kapari, kersetin ve rutin dahil olmak üzere antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca kilo kaybını desteklemeye ve sağlıklı kan şekeri seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabilirler, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Kapari yemenin olası dezavantajları
Kapari, sodyum bakımından nispeten yüksektir ve önerilen günlük değerin yaklaşık %9’unu 1 yemek kaşığı (9 gram) porsiyonda paketler
Sodyum sağlığın birçok yönü için önemli olsa da , yüksek miktarlarda tüketilmesi, özellikle etkilerine karşı daha duyarlı kişilerde kan basıncını artırabilir
Yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve felç için önemli bir risk faktörüdür
Ayrıca, yüksek sodyumlu diyetler , artan mide kanseri riski de dahil olmak üzere sağlık üzerindeki diğer olumsuz etkilerle ilişkilendirilmiştir., ,
Bu nedenle, özellikle tuz alımınızı izliyorsanız veya düşük sodyumlu bir diyet uyguluyorsanız, çok yönlü bir diyetin parçası olarak kapariyi ölçülü olarak tüketmek en iyisidir .
Ek olarak, sodyum içeriğini azaltmaya yardımcı olmak için kullanmadan önce kaparileri durulayabilirsiniz.
ÖZET
Kapari, sodyumda nispeten yüksektir, bu da kan basıncı seviyenizi artırabilir. Yüksek sodyumlu diyetler, artan mide kanseri riski de dahil olmak üzere diğer olumsuz etkilerle de ilişkilendirilmiştir.
Kapari Nedir? Nasıl Kullanılır?
Kapari, çeşitli tariflere kolayca eklenebilen çok yönlü bir malzemedir.
Tipik olarak salamura ve konserve olarak bulunurlar, zengin, tuzlu bir tada ve sandviçlerde, salatalarda ve makarna yemeklerinde işe yarayan hafif keskin bir tada sahiptirler.
Ayrıca tavuk piccata yapmak için yaygın olarak kullanılırlar veya lox, krem peynir , soğan, domates ve salatalık ile eşleştirilmiş simitlerde servis edilirler .
Yaratıcı hissediyorsanız, bir sonraki ev yapımı pizzanız için kapari kullanmayı, onları sos ve soslarla karıştırmayı veya ton balığı ya da makarna salatası yaparken turşuyla değiştirmeyi deneyebilirsiniz .
Kaparilerin çok tuzlu olduğunu unutmayın, bu nedenle tariflerinize eklemeden önce tariflerinizi buna göre ayarlamanız veya kaparilerinizdeki fazla tuzu durulamanız gerekebilir.
ÖZET
Kapari, sandviçlere, salatalara ve makarna yemeklerine zengin, tuzlu bir tat ve keskin bir tat katabilir. Ayrıca tavuk piccata, lox simit, pizza, sos ve sos yapmak için de kullanılabilirler.
Son Söz
Kapari, Akdeniz mutfağında baharat ve garnitür olarak yaygın olarak kullanılmaktadır .
Kalorileri düşük olmalarına ve birkaç önemli vitamin, mineral ve antioksidan içermelerine rağmen, sodyumda da çok yüksektirler ve ölçülü olarak tüketilmelidirler.
Ekstra lezzet ve besin patlaması için pizzaya, makarna yemeklerine, salatalara, soslara ve soslara kapari eklemeyi deneyin.
Bizi Takip Edin