İçeriğe geç

Şişkinlikten Kurtulmanın 12 Harika Yolu

Arada bir, muhtemelen şişkinlik hissetmişsinizdir, bu da bağırsaklarınızda gaz sıkışması veya artan basınçtan kaynaklanan rahatsız edici histir.

Bu sindirim semptomuna karın şişkinliği adı verilen bir bel büyümesi de eşlik edebilir.

Şişkinlik çok yaygındır ve genel popülasyonun %16-31’inde görülür. Neyse ki, genellikle büyük bir yemek veya gaz üreten bir gıda tarafından tetiklenen, kendi kendine çözülen kısa vadeli bir sorundur.

Bununla birlikte, bazı insanlar için şişkinlik, orta ila şiddetli semptomlara neden olan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik bir sorundur.

İşte Şişkinlikten Kurtulmanın 12 Harika Yolu

Şişkinlikten Kurtulmanın 12 Harika Yolu
Şişkinlikten Kurtulmanın 12 Harika Yolu

1. Şişkinliğin nedenini belirleyin

Birçok insan, şişkinliğin bağırsaklarındaki fazla gazdan kaynaklandığını düşünür.

Oksijen, karbondioksit, nitrojen ve metan gibi gazlar, hava yutarak ve kalın bağırsağınızdaki gıdaların fermantasyonu ile bağırsağınıza verilir.

Bağırsakta artan gaz, artan gerginliğe ve şişkinliğe neden olabilir. Bunun nedeni şunlar olabilir:

  • lif, şeker alkolleri ve FODMAP’ler gibi kolonunuzda fermente edilmiş bileşikler içeren yiyecekleri yemek
  • laktoz veya fruktoz intoleransı gibi bir gıda intoleransı
  • fazla hava yutmak
  • bağırsaklarınızda artan sıvı
  • kabızlık
  • bağırsak mikrobiyomunuzdaki veya bağırsaklarınızda yaşayan bakteri ekosistemindeki dengesizlikler

Bununla birlikte, araştırmalar, şişkinlik yaşayan ve olmayanların bağırsaklarındaki gaz miktarında genellikle çok az fark olduğunu gösteriyor.

Bu nedenle, şişkinliğe, viseral aşırı duyarlılık olarak bilinen, bağırsaklarınızdaki normal gaz miktarlarının ve gerginliğin yüksek algılanması neden olabilir. Ayrıca stres , kaygı, yüksek yağlı yemekler, kilo alımı ve adet döngüsü sırasındaki değişiklikler şişkinlik ile bağlantılıdır.

Bazı insanlar bu durumu karın duvarı ve diyaframdaki kas refleksleri nedeniyle de yaşarlar.

Nadir durumlarda şişkinlik, enfeksiyon, emilim bozukluğu sendromları, bağırsak tıkanıklığı, karaciğer hastalığı veya kanser gibi tıbbi sorunların bir belirtisi olabilir. Kronik, çözülmemiş şişkinliğiniz varsa, altta yatan nedeni tedavi etmek için tıbbi tavsiye almanız önemlidir.

ÖZET

Şişkinlik birçok diyet ve yaşam tarzı faktörü tarafından tetiklenir, bu nedenle semptomları azaltmak veya ortadan kaldırmak için nedeni belirlemek en iyisidir.

2. Şişkinliği tetikleyen yiyecekleri sınırlayın

Birçok insan, yüksek miktarda sindirilemeyen veya sindirilemeyen bileşikler içeren belirli yiyecekleri yedikten sonra şişkinlik yaşar.

Bu bileşikleri içeren yiyecekleri yediğinizde, sindirilmemiş lifler ve şekerler kalın bağırsağınızda son bulur ve burada bakteriler onları fermente eder ve gazın artmasına neden olur.

Şişkinliğe neden olabilecek belirli yiyecekler şunları içerir:

  • Sebzeler: brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası ve lahana
  • Meyve: kuru erik, elma, armut ve şeftali
  • Tam tahıllar: buğday, yulaf, buğday tohumu ve buğday kepeği
  • Baklagiller: fasulye, mercimek, bezelye ve kuru fasulye
  • Şeker alkolleri ve yapay tatlandırıcılar: Yapay tatlandırıcılarda ve şekersiz sakızlarda bulunan ksilitol, sorbitol ve mannitol
  • İçecekler: soda ve diğer gazlı içecekler

Bu yiyecekler gazın artmasına neden olsa da, herkes onları yedikten sonra şişkinlik hissetmeyecektir. Bir yemek günlüğü tutmak , aşırı kısıtlayıcı bir diyet uygulamak zorunda kalmamanız için hangi yiyeceklerin belirtilerinize neden olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.

ÖZET

Şeker alkolleri, yapay tatlandırıcılar, baklagiller ve yüksek lifli sebzeler ve meyveler gibi bazı gıdalar, şişkinliğe yol açabilecek büyük miktarlarda sindirilmeyen bileşikler içerir. Bu gıdaların alımını sınırlamak bu durumu hafifletebilir.

3. Laktoz intoleransını kontrol edin

Laktoz bulunan bir şekerdir sütün .

Vücudunuzun laktozu parçalamak için laktaz adı verilen bir enzime ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, çoğu insan, yetişkinliğe ulaştıklarında laktozu parçalamak için bu enzimden yeterince üretmez. Ortaya çıkan duruma laktoz intoleransı denir.

Bu durum, laktozun bağırsaklarınızdan geçmesine, bakteriler tarafından fermente edildiği ve gaz saldığı kolonunuza ulaşana kadar daha fazla su çekmesine neden olur. Bu şişkinlik, mide ağrısı, artan gaz ve geğirme gibi semptomlara yol açabilir.

Laktoz intoleransınız olduğundan şüpheleniyorsanız, süt ürünleri alımınızı azaltmak şişkinlik semptomlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, süt ürünleri kalsiyum, D vitamini, magnezyum, potasyum, çinko, fosfor ve protein gibi önemli bir besin kaynağı olduğundan, diyetinizde önemli bir değişiklik yapmadan önce diğer nedenleri ekarte etmek için doktorunuzla birlikte çalışmanız önemlidir.

Neyse ki, bazı süt ürünleri laktoz bakımından daha düşüktür ve daha iyi tolere edilebilir. Bunlara Yunan yoğurdu ve eski peynirler dahildir.

Ek olarak, birçok laktoz içermeyen süt ürünleri, laktoz intoleransı belirtileri olmadan süt ürünlerinin faydalarından yararlanmanızı sağlar.

ÖZET

Laktoz intoleransı, şişkinlik de dahil olmak üzere çoklu sindirim semptomlarına neden olan yaygın bir durumdur. Laktoz intoleransınız varsa, süt ürünlerinden kaçınmak veya sınırlamak en iyisidir.

4. Kabızlığı hafifletmek için düzenli bağırsak alışkanlıklarını destekleyin

Kabızlık, dünya çapında insanların yaklaşık %14’ünü etkiler ve seyrek bağırsak hareketleri, aşırı ıkınma, sert dışkı ve şişkinlik gibi semptomlara neden olur.

Özellikle, yiyeceklerin sindirilemeyen bileşenleri kolonunuzda daha uzun süre kaldığı ve dolayısıyla bakteriler tarafından daha fazla fermantasyona maruz kaldığı için şişkinliğe yol açabilir.

Genellikle, kabızlık semptomlarını şu şekilde iyileştirebilirsiniz:

  • Lif alımınızı arttırmak. Tam tahıllar, meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler ve tohumlardan günde 18-30 gram çözünür ve çözünmez lif almayı hedefleyin.
  • Yeterli sıvı içmek. Günde 6–8.5 bardak ,5–2 litre) su ve diğer sıvıları için.
  • Düzenli egzersiz yapmak. Her gün yaklaşık 30 dakika yürümek, koşmak, yüzmek veya bisiklete binmek bağırsaklarınızın düzenli olarak hareket etmesine yardımcı olabilir.

Bu lif türü kolonunuzda fermente edildiğinden ve şişkinlik hissine katkıda bulunabileceğinden , çözünür lif alımınızı dikkatli bir şekilde artırmanız gerekebileceğini unutmayın.

Ek olarak, diyetinize çok hızlı bir şekilde lif eklemek kabızlığı kötüleştirebilir, bu nedenle alımınızı yavaş yavaş artırmanız önemlidir. Kadınlar için günde 25 gram ve erkekler için günde 38 gram almayı hedefleyin.

İken kabızlık rahatlamış olabilir ilaçla, toplu ve ozmotik laksatifler gibi bazı türleri, kötü şişkinlik (sizin için en iyi olanı belirlemek için belirtiler hakkında doktorunuzla konuşmak bu yüzden yapmak olabilir.

ÖZET

Kabızlık şişkinlik semptomlarına neden olabilir veya şiddetlendirebilir. Artan lif ve sıvı alımının yanı sıra fiziksel aktivite etkili doğal tedavilerdir.

5. Düşük bir FODMAP diyeti deneyin

İrritabl bağırsak sendromu (IBS), karın ağrısı, rahatsızlık, ishal ve kabızlık gibi semptomlarla karakterize yaygın bir sindirim durumudur. IBS’li kişilerin yaklaşık %66-90’ı ayrıca şişkinlik yaşar.

Çok sayıda çalışma, fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polioller (FODMAP’ler) olarak adlandırılan belirli karbonhidratların sınırlandırılmasının, IBS’li kişilerde şişkinliği ve diğer semptomları azaltabileceğini göstermektedir.

FODMAP‘ler kolonunuzdaki bakteriler tarafından zayıf bir şekilde sindirilip fermente edilmekle kalmaz, aynı zamanda bağırsaklarınızda daha fazla su tutulmasına neden olur.

FODMAP’lerde yüksek gıdalar şunları içerir:

  • Tahıllar: buğday ve çavdar
  • Süt ürünleri: süt, muhallebi, yoğurt ve yumuşak peynirler
  • Meyve: karpuz, elma, çekirdekli meyveler, greyfurt, armut, mango, meyve suyu ve kuru meyveler
  • Sebzeler: soğan, sarımsak, pırasa, enginar, kuşkonmaz, bezelye, mercimek, mantar, karnabahar, şekerli bezelye ve Brüksel lahanası
  • Fındık: kaju fıstığı ve antep fıstığı
  • Diğer: şekersiz sakız ve bal

Düşük FODMAP diyetleri , hangi yiyecekleri tolere edebileceğinizi ve hangilerini tolere edemeyeceğinizi belirlemek için hariç tutulan yiyecekler kademeli olarak yeniden verilmeden önce birkaç hafta boyunca oldukça kısıtlayıcıdır.

ÖZET

FODMAPS, çok çeşitli gıdalarda bulunan, zayıf sindirilmiş fermente olabilen kısa zincirli karbonhidratlardır. Kalın bağırsağınızda mayalanarak gaz üretirler. Düşük bir FODMAP diyeti, sindirim durumu IBS olan kişilerde şişkinliği giderebilir.

6. Şişkinlikten Kurtulmak İçin Probiyotik takviyeleri deneyin

Probiyotikler, tükettiğinizde sağlığa fayda sağlayan bakteriler gibi canlı mikroorganizmalardır.

Özel müstahzarlar veya hap şeklinde tüketilebilirler, ancak yoğurt, kefir, lahana turşusu, kimchi, kombucha, miso ve tempeh gibi bazı gıdalarda doğal olarak bulunurlar.

Bazı araştırmalar, probiyotiklerin bağırsaklarınızdaki bakteri sayısını ve türlerini artırarak şişkinlik gibi sindirim semptomlarına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir . Buna karşılık, bu iltihaplanmayı ve bağırsaklarınızdaki gerilim ve gazlar hakkındaki farkındalığınızı azaltabilir.

Yine de, çoğu çalışma IBS’li insanlara odaklandı. 3.452 kişide yapılan 35 çalışmanın yakın tarihli bir analizi, çok yönlü probiyotiklerin şişkinlik ve IBS’nin diğer semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğunu buldu.

Ancak kanıtlar karışık. Bazı çalışmalar, diyet müdahalelerine kıyasla şişkinlik üzerinde hiçbir etki göstermemektedir. Başarı, bireye ve kullanılan probiyotik suşların türüne bağlı olabilir.

Probiyotikleri denerseniz, bir tür seçin ve olumlu bir etkisinin olup olmadığını belirlemek için en az 4 hafta boyunca buna bağlı kalın.

ÖZET

Probiyotikler, özellikle IBS’niz varsa, şişkinliğe karşı koyabilecek bağırsaklarınızdaki bakteri ortamını iyileştirebilir.

7. Daha küçük porsiyonlar yiyin ve tuzlu ve yağlı yiyecekleri sınırlayın

Çok miktarda yemek yemek şişkinliğe iki şekilde katkıda bulunabilir.

Birincisi, büyük porsiyonlar midenizi gerebilir ve bağırsaklarınızda gaz ve katıların birikmesine neden olarak tokluk ve şişkinlik hissine neden olabilir.

İkincisi, yiyecekler sindirilemeyen veya sindirilemeyen karbonhidratlar içeriyorsa, kolonunuzda ne kadar fazla olursa, vücudunuz o kadar fazla gaz üretecektir.

Ek olarak, yüksek tuz alımının bağırsakta su tutulmasına ve şişkinlik hissine katkıda bulunduğu bulunmuştur.

Son olarak, bağırsağınızdaki yüksek miktarda yağ gazı tutabilir ve şişkinlik hissini artırabilir. Bu, insanların yağlı yemeklerden sonra sıklıkla şişkinlik hissettiklerini bildirmelerinin nedeni olabilir.

Porsiyon boyutlarınızı küçültmek ve kızarmış yiyecekler , fast food, cips, çikolata ve şekerlemeler gibi tuz ve yağ oranı yüksek gıdaların alımını sınırlamak şişkinlik semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

ÖZET

Büyük öğünler ve tuz veya yağ oranı yüksek yiyecekler, bağırsaklarınızdaki gaz ve suyun üretimini ve tutulmasını artırarak şişkinliğe katkıda bulunabilir. Porsiyon boyutlarınızı ve tuz ve yağ oranı yüksek gıda alımınızı sınırlamak semptomları hafifletebilir.

8. Şişkinlikten Kurtulmak İçin Nane yağını deneyin

Nane sindirime yardımcı olarak uzun bir geçmişe sahiptir.

Ek formda, IBS’li kişilerde şişkinlik ve şişkinlik semptomlarını azalttığı bulunmuştur.

IBS’li 72 kişide 4 haftalık bir çalışmada , bağırsakta sürekli salınım için tasarlanmış 180 mg nane yağı kapsüllerinin günde 3 kez alınması, bu semptomlarda önemli iyileşmeler sağladı.

Bununla birlikte, şişkinlik için nane yağı üzerine yapılan araştırmalar çok sınırlıdır. Daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır ve olumlu sonuçlar belirli hazırlıklara bağlı olabilir.

ÖZET

Bazı kanıtlar, nane yağının IBS’li kişilerde şişkinlik ve şişkinlikle mücadele ettiğini göstermektedir, ancak daha fazla araştırma gereklidir.

9. Çok fazla hava yutmaktan kaçının

Aerofaji olarak bilinen aşırı miktarda havanın yutulması , özellikle IBS gibi bağırsak bozuklukları olan kişilerde şişkinliğin olası bir nedenidir.

Bununla birlikte, yutulan gaz hızla temizlendiğinden veya emildiğinden, fazla hava yutmanın şişkinlikten ziyade geğirmeye neden olması daha olasıdır.

Bununla birlikte, bağırsaklarınızdaki fazla hava miktarını aşağıdakilerden kaçınarak sınırlayabilirsiniz :

  • çok hızlı yemek
  • sakız
  • içme gazlı içecekler

ÖZET

Hızlı yemek yemekten, sakız çiğnemekten ve gazlı içeceklerden kaçınmak, bağırsaklarınızdaki gaz miktarını azaltarak şişkinliği ve geğirmeyi azaltabilir.

10. Düzenli olarak hafif egzersiz yapın

Egzersiz, bağırsaklarınızdaki gazın atılmasına yardımcı olduğu için şişkinliği azaltabilir.

Ek olarak, hafif egzersizin yemekten sonra midenizde oluşan şişkinlik ve dolgunluk hissini azaltmaya yardımcı olduğu bulunmuştur.

94 kişide yapılan bir araştırma, yemekten sonra 10-15 dakikalık bir yürüyüşün şişkinlik hissini ilaçlardan daha fazla iyileştirdiğini buldu.

IBS’li kişileri içeren diğer çalışmalar, yürüme ve bisiklete binme gibi aktivitelerle şişkinlik de dahil olmak üzere semptomlarda uzun vadeli iyileşmeler arasında bağlantı kurmuştur.

Ek olarak, egzersiz, beyin-bağırsak etkileşimleri yoluyla sindirim semptomlarıyla bağlantılı olan stres, yorgunluk ve depresyon gibi psikolojik semptomlara yardımcı olabilir.

Egzersiz, kilo kontrolü de dahil olmak üzere bir dizi başka fayda sağlar ve günlük rutininize kolayca dahil edilebilir.

ÖZET

Yürümek veya bisiklete binmek gibi hafif egzersizler, bağırsaklarınızdaki ve midenizdeki gazın temizlenmesine yardımcı olarak şişkinliği azaltabilir.

11. Şişkinlikten Kurtulmak İçin Hızlı kilo alımından kaçının

Hızlı kilo alımı, çeşitli nedenlerle şişkinlik ile bağlantılıdır.

İlk olarak, mide bölgenizdeki yağ birikmesi bağırsaklarınızı kısıtlayabilir, gerginliği artırabilir ve şişkinliğe katkıda bulunabilir. Ek olarak, yağın bağırsaklarınızdaki aşırı duyarlılığa katkıda bulunan inflamatuar etkileri olabilir.

Son olarak, istenmeyen kilo alımı, dikkatinizi mide bölgenize odaklamanıza neden olabilir ve bu da şişkinlik algınızı artırabilir.

Fazla kilonuz veya obeziteniz varsa ve şişkinlik yaşıyorsanız, egzersiz yapmak ve porsiyon boyutlarını sınırlamak gibi kilo vermek için bazı sağlıklı stratejiler denemek faydalı olabilir.

ÖZET

Hızlı kilo alımı, mide bölgenizdeki bağırsak gerginliğini, iltihabı ve zihinsel odaklanmayı artırarak şişkinliğe katkıda bulunabilir. Tersine, kilo kaybı bu etkilerin azaltılmasına yardımcı olabilir.

12. Karın kaslarınızı yeniden eğitin

Son araştırmalar, bazı insanların şişkinlik ve şişkinlik deneyiminin anormal bir kas refleksinden kaynaklandığını göstermiştir.

Normalde yemek yediğinizde diyaframınız yükselir ve midenizin ön duvarı karnınızı dışarı itmeden daha fazla alan yaratmak için kasılır.

Bununla birlikte, bazı insanlarda tam tersi olur, midenizin ön duvarı dışarı çıkar ve diyaframınız iner, bu da daha az yer olduğu anlamına gelir.

Bunun neden olduğu belli değil, ancak biofeedback yoluyla düzeltilebilir . Bu tedavi, elektrotlar aracılığıyla görsel geri bildirim alırken karın kaslarınızı doğru şekilde eğitmeyi içerir ve sonunda kas kasılmalarınızın otomatik olarak düzeltilmesine yol açar.

45 kişiden oluşan bir çalışmada, birkaç biofeedback eğitim seansı, şişkinlik hissinde %40’lık bir azalma ve bel çevresinde 1 inç ,5 cm) bir azalma ile sonuçlandı.

ÖZET

Bazı kişilerin şişkinliği anormal bir kas refleksinden kaynaklanabilir. Biofeedback, bu kasları gevşetmek için yeniden eğitmeye yardımcı olan ve şişkinlik ve şişkinlik semptomlarını hafifleten bir terapidir.

Şişkinlik, çok çeşitli diyet, yaşam tarzı ve sağlık faktörlerinin neden olduğu yaygın bir durumdur.

Bir bakımı sağlıklı bir diyet ve kilo iyi barsak alışkanlıkları teşvik ve düzenli hareket etmek semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Şişkinliğe diyetinizdeki belirli yiyecekler neden oluyorsa, bu yiyeceklerden kaçınmak veya ortadan kaldırmak yardımcı olabilir.

IBS’niz varsa, düşük bir FODMAP diyeti – ve potansiyel olarak probiyotikler veya nane yağı gibi ürünler – yardımcı olabilir.

Besin gereksinimlerinizin karşılandığından emin olmak ve diğer olası nedenleri ve tedavileri belirlemek için, diyetinizde önemli değişiklikler yaparken kayıtlı bir diyetisyen (RD), gastroenterolog veya diğer sağlık uzmanlarıyla çalışmak en iyisidir.

Bizi Takip Edin – Mama Bank İnstagram